Από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η Εκκλησία, οι Χριστιανοί θεώρησαν αυτονόητη αποστολή τους να συμπαραστέκονται στις ποικίλες ανάγκες των ανθρώπων κάθε ηλικίας, φύλου, έθνους, όπως άλλωστε και ο Χριστός δίδαξε και έπραξε.

Τον πρώτο αιώνα μ.Χ. στρωνόταν τραπέζι αγάπης μετά από κάθε Θ.Λειτουργία, στο οποίο συνεισέφεραν τα αγαθά τους – όσοι είχαν – και τα μοιράζονταν με όσους δεν είχαν.

Στους επόμενους αιώνες και επειδή οι πιστοί γίνονταν ολοένα και περισσότεροι άρχισε να καθιερώνεται ο έρανος της Αγάπης μετά από κάθε Θ.Λειτουργία.

Οι αγ.Πατέρες της Εκκλησίας μας είδαν την φιλανθρωπία ως μορφή ιερουργίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει γι αυτό το θέμα ότι υπάρχουν δύο είδη Λειτουργίας:

Α) η Θεία Λειτουργία που γίνεται στην αγ.Τράπεζα

Β) η Λειτουργία της αλληλεγγύης στην οποία Αγ.Τράπεζα είναι κάθε ψυχή που βρίσκεται σε ανάγκη και δέχεται βοήθεια και ιερέας που Λειτουργεί πάνω της ο κάθε πιστός που ελεεί και προσφέρει τη βοήθειά του.

Αυτής της κληρονομιάς αγωνιζόμαστε και εμείς να γίνουμε άξιοι συνεχιστές.

Με πολλή ευαισθησία, φροντίδα, έγνοια, διακριτικότητα και αγάπη προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του αδελφού – συνανθρώπου μας.

Στην είσοδο του Ναού μας υπάρχει ένα κουτί…ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑΣ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ συγκεντρώνεται ό,τι κάθε καρδιά ευαίσθητη στον πόνο και στην ανάγκη του αδελφού μπορεί να προσφέρει.

Υπάρχει επίσης επιτροπή ενοριτών που με σεβασμό τα διαχειρίζεται και με υπευθυνότητα καταγράφει και ελέγχει τις ανάγκες και αποφασίζει πού και πώς θα διατεθούν.Όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και αποδείξεις.

Η επιτροπή επισήμως ξεκίνησε το έργο της από 1/1/2017 και αποφασίστηκαν τα εξής:

 • Η προσφορά από το ταμείο μας δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα του Πανοράματος Παλλήνης, αλλά  εκτείνεται όπου υπάρχει ανάγκη, σε οποιαδήποτε περιοχή και χώρα και σε οποιονδήποτε άνθρωπο.
 • Όπου χρειάζεται, δίδεται βοήθεια με τους εξής τρόπους:
  1.  Μετρητά χρήματα
  2.  Δωροεπιταγές σε συγκεκριμένα καταστήματα, ώστε ο έχων την ανάγκη να αγοράζει ό,τι επιθυμεί και να εξαργυρώνει την επιταγή που του δώσαμε
  3. Υποστήριξη σε ενοίκιο ή Δάνειο τραπέζης ή λογαριασμούς ΔΕΚΟ
  4. Συνεισφορά στη μάθηση – εκπαίδευση
  5. Διανομή τροφίμων
  6. Διανομή κουβερτών και ειδών πρώτης ανάγκης, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο
   …και πολλά άλλα…

 

Ο Χριστός μας είπε ότι:

«φʹσον ποισατε ν τοτων τν δελφν μου τν λαχστων, μοποισατε» (Ματθ.25,40)

Με τα λόγια αυτά στην καρδιά μας, με ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε στη ζωή μας, αλλά και επίγνωση ότι όλα σε Εκείνον ανήκουν, προσευχόμαστε να μας φωτίζει πώς να τα διαχειριζόμαστε…

Και με καρδιά τρυφερή και συμπονετική να καταθέτουμε όχι από το περίσσευμα, αλλά και από το υστέρημά μας στην τράπεζα του Ουρανού…

… γιατί, τότε η ενορία είναι ζωντανή, ανθίζει και καρποφορεί, όταν οι αρτηρίες της είναι ανοικτές και ο Θεός που είναι αγάπη κυκλοφορεί ανεμπόδιστα, τρέφει, συντηρεί, γιατρεύει, παρηγορεί…

Ας βοηθήσουμε όλοι με αυτό το όραμα και σε αυτό το σκοπό…

 

Με αγάπη,

Η Ομάδα Φιλαδελφίας – Φιλανθρωπίας Ι.Ν.Αγ.Μυροφόρων Παλλήνης