ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΩΝ ΑΓ. ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

 • Διπλό μυστήριο Γάμου – Βάπτισης ΔΕΝ γίνεται στον Ναό μας.

 

 • Μυστήρια ΔΕΝ γίνονται στο Ναό μας:
  – τις καθημερινές (από Δευτέρα έως και Παρασκευή)
  – παραμονές (απόγευμα) και ανήμερα Δεσποτικών εορτών (π.χ. Χριστούγεννα, Περιτομής, Πεντηκοστή κ.λ.π.)
  Επιπλέον, γάμοι ΔΕΝ τελούνται σε περιόδους νηστείας.

 

 • Στους χώρους του Ιερού Ναού απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή catering.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 • Ο/Η Παράνυμφος (κουμπάρος) πρέπει οπωσδήποτε να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Επίσης εαν είναι έγγαμος θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει τελέσει θρησκευτικό (ορθόδοξο) γάμο. Επομένως δεν επιτρέπεται να γίνουν παράνυμφοι (κουμπάροι) αυτοί οι οποίοι έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο.
 • Ο στολισμός θα πρέπει να είναι διακριτικός και κυρίως δεν επιτρέπονται Βεγγαλικά ή οτιδήποτε άλλο προσβάλλει την ιερότητα του Μυστηρίου.
 • Η ρίψη ρυζιού δεν επιτρέπεται εντός του Ιερού Ναού. Καλό θα ήταν βέβαια να αποφεύγεται γενικά η ρίψη ρυζιού. Αυτό δεν αποτελεί κατάργηση ενός εθίμου όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά διαφύλαξη της ιερότητας του Μυστηρίου και του Ιερού Ναού. Άλλωστε και ετυμολογικά δεν ευσταθεί η δικαιολογία ότι ραίνουν τους νεονύμφους με ρύζι για να «ριζώσουν». Παρά ταύτα, σας δίνεται η δυνατότητα εξερχόμενοι και εκτός του Ιερού Ναού, εαν θέλετε, να το ακολουθήσετε, γνωρίζοντας, όμως, από πριν τον κόπο που θα καταβάλλουν κάποιοι άνθρωποι μετά για να σκουπίσουν όλα τα ρύζια και να ευπρεπίσουν τον Ναό.
 • Η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση του Μυστηρίου θα πρέπει να γίνει διακριτικά, χωρίς να διαταράσσεται η ιερότητά του. Κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη εκ μέρους σας η σχετική σύσταση στο συνεργείο που θα επιλέξετε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
 • Η Νύφη πρέπει να προσέλθει την ώρα που έχει προγραμματιστεί η τέλεση του Μυστηρίου, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που δημιουργούν αναστάτωση στους καλεσμένους και εκτροπή του προγράμματος του Ιερού Ναού.
 • Επίσης, παρακαλείται θερμά, η νύφη, να αποφύγει την ανευλαβή συνήθεια προς την ιερότητα του Μυστηρίου (δυστυχώς έθιμο για ορισμένους), να πατήσει το πόδι του γαμπρού στην κατάληξη του Αποστολικού αναγνώσματος.

Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μορφή catering.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τα δικαιολογητικά αναλυτικά δίνονται ΜΟΝΟ από τον εφημέριο του Ι.Ναού με το κλείσιμο της ημερομηνίας του Μυστηρίου.