ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο/Η Παράνυμφος (κουμπάρος) πρέπει οπωσδήποτε να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Την ορθόδοξη χριστιανική του ιδιότητα πρέπει να την αποδείξει και με την προσκόμιση Βαπτιστηρίου ή Ληξιαρχικής Πράξης Γεννήσεως-Βαπτίσεως.
Ο στολισμός θα πρέπει να είναι διακριτικός και κυρίως δεν επιτρέπονται Βεγγαλικά ή οτιδήποτε άλλο προσβάλλει την ιερότητα του Μυστηρίου.
Η ρίψη ρυζιού δεν επιτρέπεται εντός του Ιερού Ναού. Καλό θα ήταν βέβαια να αποφεύγεται γενικά η ρίψη ρυζιού. Αυτό δεν αποτελεί κατάργηση ενός εθίμου όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά διαφύλαξη της ιερότητας του Μυστηρίου και του Ιερού Ναού. Άλλωστε και ετυμολογικά δεν ευσταθεί η δικαιολογία ότι ραίνουν τους νεονύμφους με ρύζι για να «ριζώσουν». Παρά ταύτα, σας δίνεται η δυνατότητα εξερχόμενοι και εκτός του Ιερού Ναού, εαν θέλετε, να το ακολουθήσετε, γνωρίζοντας, όμως, από πριν τον κόπο που θα καταβάλλουν κάποιοι άνθρωποι μετά για να σκουπίσουν όλα τα ρύζια και να ευπρεπίσουν τον Ναό.
Η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση του Μυστηρίου θα πρέπει να γίνει διακριτικά, χωρίς να διαταράσσεται η ιερότητά του. Κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη εκ μέρους σας η σχετική σύσταση στο συνεργείο που θα επιλέξετε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
Η Νύφη πρέπει να προσέλθει την ώρα που έχει προγραμματιστεί η τέλεση του Μυστηρίου, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που δημιουργούν αναστάτωση στους καλεσμένους και εκτροπή του προγράμματος του Ιερού Ναού. Επίσης παρακαλείται θερμά να αποφύγει την ανευλαβή συνήθεια προς την ιερότητα του Μυστηρίου (δυστυχώς έθιμο για ορισμένους), να πατήσει το πόδι του γαμπρού στην κατάληξη του Αποστολικού αναγνώσματος.
Γάμοι δεν επιτρέπονται στο Ναό μας τις Τετάρτες και τις Παρασκευές ή σε περιόδους νηστείας.
Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μορφή catering.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Πιστοποιητικά αγαμίας από την ενορία κάθε μελλονύμφου, όπου θα αναγράφονται ο βαθμός του γάμου και το άσχετον της συγγενείας.
Παράβολο χαρτοσήμου των 15 ευρώ από ΔΟΥ.
Δημοσίευση σε κάποια εφημερίδα και προσκόμμιση αποκόμματος στον ιερέα.
Δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων και των 2 μελλονύμφων
Εαν έχουν τελέσει πολιτικό γάμο, οφείλουν να προσκομμίσουν επιπλέον τη Ληξιαρχική Πράξη Γάμου τους.
Εαν είναι ο ένας ή και οι δύο, διαζευγμένοι, τότε οφείλουν να προσκομμίσουν επιπλέον το Διαζευκτήριο με την ένδειξη «Δια Γάμον»

Τα δικαιολογητικά αναλυτικά δίδονται από τον εφημέριο του Ι.Ναού με το κλείσιμο της ημερομηνίας του Μυστηρίου.